Έφυγε από κοντά μας ο παλιός ΠΕ Έβρου, Χριστόδουλος Αρσενάκης


Επέστρεψε στον δημιουργό το πρωί της 13ης Απριλίου του 2021, σε ηλικία 85 ετών, ο Χριστόδουλος Αρσενάκης. Διετέλεσε βαθμοφόρος από το 1945 μέχρι το 2003 και μέχρι και σήμερα προσπαθούσε, παρόλα τα προβλήματα υγείας του, να συμμετέχει στις δραστηριότητες του προσκοπισμού.

Ο Χριστόδουλος Αρσενάκης στο Αρχηγείο του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης το 2016

Πάντοτε όταν τον επισκεπτόντουσαν οι πρόσκοποι και οι ανιχνευτές της Αλεξανδρούπολης, είχε μια ιστορία να τους πει. Στάθηκε σύμβουλος σε όλους τους νεώτερους βαθμοφόρους και μας άφησε παρακαταθήκη, μεταξύ άλλων, το βιβλίο του όπου και κατέγραψε όλη την προσκοπική ιστορία του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, από ιδρύσεως του προσκοπισμού στην περιοχή το 1919.

Υπήρξε επί πολλά έτη Αρχηγός στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης, Τοπικός Έφορος Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακός Έφορος του Έβρου το 1984-1988, οπότε και τιμήθηκε από το ΣΕΠ με το μετάλλιο «Εξαίρετων Πράξεων» και Έφορος Διοίκησης από το 1998 έως το 2003, όπου και ξεκίνησε να συγκεντρώνει το υλικό για το πόνημα του, αφήνοντας στις επόμενες γενιές το αρχειακό υλικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ΤΕ Αλεξανδρούπολης.

Ο Γενικός Έφορος Δημήτριος Μακρίδης, απονέμει το μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας του ΣΕΠ στον Χριστόδουλο Αρσενάκη κατά την τελετή θεμελίωσης του Νεώσοικου στην παραλία Αλεξανδρούπολης στις 2 Απριλίου 1967

Στο βιβλίο του ο ίδιος αναφέρει:

«…Ότι έγραψα είναι για να μην ξεχαστούν από τους προσκόπους που αύριο θα βαδίσουν στα βήματα μας γράφοντας νέες σελίδες προσκοπικής ιστορίας, οι ιστορικές σελίδες προσκοπικής ιστορίας των προγόνων μας από τη γέννηση του προσκοπισμού στην Αλεξανδρούπολη, της 1ης Ομάδας Προσκόπων Αλεξανδρουπόλεως από τους δασκάλους Σπανό Αθανάσιο και Μαμέλη Γεώργιο και με Αρχηγό της Ομάδας τον Γεώργιο Φίτσιο, δάσκαλο εξ Ηπείρου κατά το έτος 1919 και απέκτησε τέτοια θεμέλια που έφτασε να διατηρείται μέχρι σήμερα…»

Η ιστορία του προσκοπισμού της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου θα τον θυμάται για πάντα. Η κληρονομιά του θα συνοδεύει παντοτινά τις ψυχές των προσκόπων του Έβρου.

———————————————

Στην κύρια φωτογραφία η Ομάδα του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης λίγο πριν την παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου 1966. Στο κέντρο ο Χριστόδουλος Αρσενάκης, Αρχηγός του Συστήματος εκείνη την περίοδο.

Κατηγορίες:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΑΜΘ, Ε.Π.Π. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΒΡΟΣΕτικέτες: