Αποχαιρετώντας τον Αετό!


Αποχαιρετώντας τον Αετό!
επικήδειος στον Γεώργιο Νεστωράκη,
από τον Βαθμοφόρο του Σ.Ε.Π. Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου
Ροδίτης Κομοτηνής, 09 Ιουλίου 2019

Το Σάββατο που μας πέρασε τα Λυκόπουλα της Κομοτηνής ολοκλήρωσαν την κατασκήνωσή τους στο προσκοπικό κέντρο Αλκυών. Την ερχόμενη Κυριακή οι Ανιχνευτές μας θα ξεκινήσουν την Μεγάλη Δράση του στα μονοπάτια της Βάλια Κάλντα· και σήμερα οι Πρόσκοποι της Κομοτηνής διανύουν την τρίτη μέρα της δικής του κατασκήνωσης στα Πάτερμα. Αυτήν την περίοδο, των θερινών κατασκηνώσεων, στο αποκορύφωμα δηλαδή της προσκοπικής χρονιάς, αναχώρησε για την ουράνια κατασκήνωση ο Αδελφός Πρόσκοπος Γεώργιος Νεστωράκης.

Γεννημένος στον Ροδίτη και καταγόμενος από αγροτική οικογένεια ήταν από τους τελευταίους μιας γενιάς που βίωσε φτώχεια, πολέμους , κατοχή· καταστάσεις όμως που δεν τον λύγισαν. Αντιθέτως, τον ενδυνάμωσαν και με πείσμα και αποφασιστικότητα αγωνίστηκε όχι μόνο για να επιβιώσει μα και για να δημιουργήσει, να προσφέρει.

Και το πέτυχε!

Ισόβιος Πρόσκοπος, όπως ο ίδιος συστηνόταν· και με το δίκιο του. Το προσκοπικό του μητρώο είναι εκτενές και ο προσκοπικός του βίος καταγράφεται σε δύο ογκώδεις τόμους που επιμελήθηκαν προ δεκαετίας οι πολυαγαπημένες του κόρες Βούλα και Ντίνα.

Ξεκινώντας από μικρή ηλικία την προσκοπική του ζωή έφτασε επάξια να υπηρετήσει την Προσκοπική Κίνηση από πολλές θέσεις ευθύνης. Έχοντας διοικητικές ικανότητες και όντας έντιμος και ακάματος εργάτης άσκησε αποτελεσματική και γόνιμη διοίκηση. Άλλωστε, συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να αποκαλείται δίκαια Ηγέτης.

Αρχηγός και επιτελής σε πληθώρα Προσκοπικών Σχολών, Εκπαιδεύσεων, δράσεων και κατασκηνώσεων
Αρχηγός της Αντιπροσωπείας της ΠΕ Ροδόπης στο 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στον Μαραθώνα
Ιδρυτής του 5ου Συστήματος Α/Π
Τοπικός Έφορος Κομοτηνής
Περιφερειακός Έφορος Ροδόπης
Τακτικό Μέλος ΓΣ/ΣΕΠ

Για την συνολική του προσφορά τιμήθηκε με πλήθος Προσκοπικών ηθικών αμοιβών μεταξύ των οποίων το Αριστείο Ανδρείας Β’ Τάξης και η ανώτερη προσκοπική διάκριση, το Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα

Με τέτοιο προσκοπικό βιογραφικό μόνο τυχαία δεν είναι όσα έγραψαν ήδη για τον εκλιπόντα, αδελφοί πρόσκοποι και συνεργάτες του:
Ένας μεγάλος της παλαιάς φρουράς, με τεράστια συνεισφορά στον Προσκοπισμό της περιφέρειας έγραψε ο Μπάμπης Βογιατζής

Ανήκε στους διακριτούς του τόπου του, πνευματομάχους, πνευματοκόπους, «βαθύς γνώστης» της Προσκοπικής Ιδεολογίας και με υποθήκες για την Κίνηση μας, που είναι ταυτισμένη με την Ελληνική Παράδοση που «καθορίζει και την ιδιαιτερότητα του λαού μας ανέφερε ο Νίκος Χωριατέλλης

Προσκοπικός Φάρος», της ακριτικής Κομοτηνής με πανελλήνια εμβέλεια, φωτοδότης προσωπικού παραδείγματος, ανιδιοτελούς, άοκνου εργασίας και αισιοδοξίας κατέθεσε ως μαρτυρία του ο Χρήστος Λυγερός

Η δράση του και προσφορά του δεν περιοριζόταν μόνο στην προσκοπική κίνηση. Διετέλεσε αρθρογράφος επί σειρά ετών με ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική αρθρογραφία, στην τοπική εφημερίδα «Ο Χρόνος». Έντονη ήταν και η κοινωνική δραστηριότητά του, πάλι με τιμητικές διακρίσεις· από τον Ερυθρό Σταυρό, τους Εθελοντές Αιμοδότες, τον Ελληνικό Στρατό.

Ευπατρίδης, υποδειγματικός οικογενειάρχης που υπηρέτησε την Πατρίδα και την πόλη του ως ενεργός πολίτης. Ο Ιδρυτής του Προσκοπισμού Λόρδος Baden Powell προέτρεπε τους Προσκόπους να αφήσουν τον κόσμο αυτό λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαν. Ο «Αετός» Γεώργιος Νεστωράκης έκανε την προτροπή αυτή πυξίδα της ζωής του.

Σεβαστέ Αρχηγέ μας, τα τελευταία χρόνια, έντονη ήταν η παρουσία σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί κατέθετες τις μαρτυρίες σου για τον προσκοπισμό που βίωσες και υπηρέτησες, και μοιραζόσουν με το διαδικτυακούς φίλους σου το πολύτιμο αρχείο σου. Αλλά και με παρρησία εξέφραζες την αγωνία σου για την προσκοπική κίνηση. Άλλωστε είχες κερδίσει επάξια το δικαίωμα να “ενοχλείς” με τον λόγο σου.

Αδελφέ Αετέ, η επικοινωνία μας δεν ήταν τόσο συχνή όσο το επιθυμούσες και ευγενικά εξέφραζες το παράπονό σου. Να ξέρεις ότι ήταν μόνο αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, οικογενειακές και επαγγελματικές, μέσα στις προκλήσεις και την αβεβαιότητα της εποχής μας. Να είσαι σίγουρος όμως ότι ο λόγος σου και οι πράξεις σου είναι για μας παράδειγμα· είναι σαν το τύμπανο στην παρέλαση που κρατάει τον ρυθμό και μας επαναφέρει, όταν χρειαστεί, στον σωστό βηματισμό……

Αδελφέ Γεώργιε Νεστωράκη, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και οι Πρόσκοποι της Ροδόπης, οι προσκοπικοί σου απόγονοι, από καρδιάς σε ευχαριστούμε για τις παρακαταθήκες που μας αφήνεις και με σεβασμό σε αποχαιρετούμε κατά την επιστροφή σου στον Δημιουργό.

Στην συνοδοιπόρο της ζωής σου, την ευγενική κ. Ιωάννα και στην πολυαγαπημένη σου οικογένεια εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της θρακικής γης που θα σε δεχτεί στην αγκαλιά της.

Κατηγορίες:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ