ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΛΚΥΩΝ»


Την Κυριακή 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του  ανακαινισμένου Προσκοπικού Κέντρου «Αλκυών» στην παραλία Προσκυνητών στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών παρουσία του Σεβασμιώτατου  Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη, του εκπροσώπου του Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας, της Αντιδημάρχου κ. Κυριακής Πατσάρας, του Προέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΠ κ. Χρήστου Λυγερού και των μελών του ΔΣ, του Γενικού Εφόρου κ. Θοδωρή Κεφαλά, του Περιφερειακού Εφόρου ΑΜΘ κ. Σωτήρη Στόικου, του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου κ. Σάκη Αντωνίου, Βαθμοφόρων και Προσκόπων από ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ, Παλαιών Προσκόπων και μελών Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης καθώς και αντιπροσωπίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Τα εγκαίνια του κέντρου, η ανακαίνιση του οποίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του έκανε λόγο για «έργα φωτός», καλώντας τις νεότερες γενιές των Προσκόπων «το φως του πνεύματος, της ψυχής και της πίστεώς μας να είναι εκείνο που φωτίζει τη ζωή μας ούτως ώστε να πράττουμε το αγαθό». «Βασικός κανόνας του Προσκοπισμού είναι ο αλτρουισμός, η αγάπη για τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο» σημείωσε ο ίδιος, ενώ απευθυνόμενος προς τα παιδιά τους προέτρεψε να «πατήσουν σε δυο πυλώνες, της Πίστεως μας και της πίστεως για την πατρίδα και την αγάπη μας». Ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΠ του παρέδωσε σε ανάμνηση των εγκαινίων το λεύκωμα των 100 χρόνων του ΣΕΠ.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ήταν αυτόςπου μαζί με τον Δήμαρχο Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη καθώς και τα μέλη  του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, για να ακολουθήσει έπειτα μία σύντομη ξενάγηση τους ανακαινισμένους χώρους του κέντρου.

 

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης μίλησε στον χαιρετισμό του για τη συνεργασία του Δήμου με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, επισημαίνοντας πως έχουν δρομολογηθεί πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν από το παρελθόν, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις για την συνεργασία των δύο πλευρών. «Όπου υπάρχουν παιδιά  υπάρχει χαρά και ζωή και έχουμε την διάθεση σε οτιδήποτε μας ζητηθεί να είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας» σημείωσε ο ίδιος. Ο Πρόεδρος του ΣΕΠ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του ΣΕΠ του παρέδωσε σε ανάμνηση των εγκαινίων το λεύκωμα των 100 χρόνων του ΣΕΠ.
Την ανάγκη αυτός αλλά και αντίστοιχοι χώροι «να παραμείνουν ζωντανοί και να διατηρούνται» επεσήμανε με τη σειρά του Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων ΑΜ-Θ κ. Σωτήρης Στόικος για να επισημάνει πως το Προσκοπικό Κέντρο «Αλκυών» είναι έργο πολλών παλαιοτέρων αλλά και υφιστάμενων μελών της τοπικής προσκοπικής οικογένειας, ευχόμενος τέλος «να είναι συνέχεια γεμάτο με παιδικά χαμόγελα».

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠ κ. Χρήστος Λυγερός έκανε λόγο για μία «ημέρα γιορτής», σημειώνοντας πως πέραν της ανακαίνισης των κτηρίων, « η ανακαίνιση είναι των παιδιών». «Είναι η παρουσία σας, η δράση σας, οι κατασκηνώσεις, οι εκπαιδεύσεις σας, το χαμόγελό σας, άρα λοιπόν η ανακαίνιση σήμερα πέραν της τυπικής τελετής έχει να κάνει με μία νέα αρχή, δυναμική, όχι μόνο των Προσκόπων αλλά των παιδιών της τοπικής κοινωνίας, της Ελλάδας γενικότερα, που θα επισκεφθούν τον χώρο για να δημιουργήσουν και για να απολαύσουν την θάλασσα και τον ήλιο» τόνισε. Ο κ. Λυγερός ευχήθηκε « τα Προσκοπικά μας κέντρα να είναι έργα αγάπης και φωτός, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά της Ελλάδας που ως μεγαλύτεροι  τους χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον» για να επισημάνει τέλος την πολύτιμη συνεισφορά στην υλοποίηση του κέντρου «Αλκυών» του πρώην Περιφερειακού Εφόρου Ροδόπης κ. Αγγέλου Αγινορίτη, ο οποίος και έλαβε σε ανάμνηση των εγκαινίων το λεύκωμα των 100 χρόνων του ΣΕΠ.

Ακολούθως παραλαμβάνοντας την τιμητικό λεύκωμα ο κ. Αγινορίτης δήλωσε ότι «Δεν έκανα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που όφειλα να κάνω» και επεσήμανε πως το προσκοπικό αυτό κέντρο «είναι δημιούργημα πολλών ανθρώπων, παλαιοτέρων από εμένα, που το δημιούργησαν και έζησα και εγώ εδώ ως πρόσκοπος». «Η Αλκυώνα είναι παιδί μας και εμείς είμαστε παιδιά της Αλκυώνας» συνέχισε ο πρώην Περιφερειακός ΈφοροςΡοδόπης  για να επισημάνει πως «το σημαντικότερο είναι να γίνει παιδί των παιδιών που είναι σήμερα μαζί μας».
Ο κ. Αγινορίτης αναφέρθηκε και στον πολυποίκιλο ρόλο του κέντρου, τόσο στα προηγούμενα χρόνια, όσο και σε αυτά που έρχονται, τονίζοντας πως  πρόκειται «αφενός  για έναν χώρο στον οποίο θα υλοποιείται το προσκοπικό πρόγραμμα αφετέρου ένας χώρος που ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος που οι εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής να μπορούν να αναπτύσσουν τις δικές του κοινωφελής και εθελοντικές τους δραστηριότητες και τρίτον ήταν και μπορεί να γίνει ένα πραγματικό  αναπτυξιακό εργαλείο, διότι εδώ φιλοξενούνται παιδιά από πολλές περιοχές της χώρας και του εξωτερικού, γνωρίζουν την περιοχή και συμβάλλουν με τον τρόπο τους τόσοστην ανάδειξη όσο και με αμιγώς οικονομικούς όρους στην προκοπή αυτού του τόπου».

Τέλος το αναμνηστικό μετάλλιο των 100 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, δόθηκε  στον σύμβουλο του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών και Παλιό Πρόσκοπο κ. Σάκη Αντωνίου για την βοήθεια του και στον εκπρόσωπο του Διοικητή της ΧΧΙ  ΤΘ Ταξιαρχίας και Διοικητή των ΚΑΑΥ Προσκυνητών ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης στις δράσεις που θα γίνονται στο Προσκοπικό Κέντρο.

Στον Αρχηγό του Προσκοπικού Κέντρου κ. Δημήτριο Ναλμπάντη σε ανάμνηση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος του ΔΣ και ο Γενικός Έφορος, παρέδωσαν ειδικό αναμνηστικό για εκ μέρους του Δ.Σ. για να κοσμεί τον χώρο καθώς και το αναμνηστικό μετάλλιο των 100 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Κατηγορίες:ΑΓΙΑΣΜΟΣ