Παρουσίαση 2ου Προσκοπικού Συνεδρίου Π.Ε. Α.Μ.Θ.


Με σύνθημα “Φάρος μας τα χαμόγελα” πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, το 2ο Προσκοπικό Συνέδριο της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το συνέδριο έλαβε χώρα στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Καππαδοκικής Εστίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Έβρου “Οι Τρεις Ιεράρχες”. Συμμετείχαν περίπου 65 Βαθμοφόροι ενώ τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε, με εύστοχες παρεμβάσεις, και αντιπροσωπεία της δραστήριας Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης.

Την πρώτη ημέρα, ο Περιφερειακός Έφορος κ. Σωτήριος Στόικος κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου μεταξύ άλλων υπενθύμισε  τον ουσιαστικό ρόλο των Βαθμοφόρων και την ευθύνη της αποστολής που έχουν αναλάβει έναντι όχι μόνο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων αλλά και έναντι των παιδιών και των γονέων τους και της κοινωνίας γενικότερα. Ακολούθησε η ανάδειξη του Προεδρείου, το οποίο απαρτίστηκε από τους Βαθμοφόρους κκ Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου (Έφορος Διοίκησης), Δημήτρη Τρακανιάρη (Αρχηγός Ομάδας) και Σοφία Γούναρη (Αρχηγός Κοινότητας). Υπεύθυνος για την συγκέντρωση των πορισμάτων προτάθηκε και ορίστηκε ο κ. Χαράλαμπος Νασσόπουλος (Έφορος Οικονομικών και Περιουσίας).

Στη συνέχεια οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για ειδικότερα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες του προσκοπισμού στα όρια της Περιφερειακής Εφορείας. Συγκεκριμένα:

  • η κ. Φανή Καραλούδα (Βοηθός Περιφερειακού Εφόρου) επισημαίνοντας την ανάγκη της διαρκούς και συντονισμένης παρουσίας σε ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος πρότεινε μια σειρά από δράσεις κοινωνικής προσφοράς που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τους Προσκόπους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • ο κ. Δημήτριος – Διαλεχτός Μεγγίδης (Έφορος Εκπαίδευσης) αναφέρθηκε στα Προσκοπικά Κέντρα της περιοχής και ειδικότερα στην βελτίωση και την περαιτέρω αξιοποίησή τους μέσω της κατηγοριοποίησής τους με κριτήριο την τοποθεσία τους, τις προσφερόμενες παροχές κα.
  • τέλος, ο κ. Άκης Καραγιάννης (Αρχηγός Ομάδας) αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της ειδικότητας των Ναυτοπροσκόπων με την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των υλικών μέσων που διαθέτει η Περιφέρεια, με στόχο την γνωριμία και ενασχόληση με τον ναυτοπροσκοπισμό από όλους του προσκόπους της περιοχής.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους Συνέδρους. Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την επεξεργασία των εισηγήσεων και την ανταλλαγή απόψεων στους Κύκλους συζήτησης, οι οποίοι έφεραν την ονομασία περιοχών της Καππαδοκίας: Μυστί, Νίγδη, Σινασός, Καισάρεια.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση και αξιολόγηση των πεπραγμένων της προσκοπικής χρονιάς 2014-2015 από τον Περιφερειακό Έφορο και τους διοικητικούς εφόρους. Ακολούθησε δείπνο στην Λ.Α.Φ.Α.

Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, συνεχίστηκε η παρουσίαση των πεπραγμένων της περσινής χρονιάς από του Εφόρους Κλάδων (Λυκοπούλων, Προσκόπων, Ανιχνευτών και Προσκοπικού Δικτύου). Έπειτα ο λόγος δόθηκε στους Αρχηγούς Συστημάτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον απολογισμό των δραστηριοτήτων τους και να αναφερθούν στους στόχους της τρέχουσας χρονιάς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ανάγνωση των πορισμάτων, όπως αυτά είχαν προκύψει στου κύκλους συζήτησης, και την τελική ψήφισή τους. (Αναμένεται η δημοσίευσή τους).

 

Στα πλαίσια του Συνεδρίου και με την ευκαιρία της συνάντησης τους, οι Βαθμοφόροι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκοψαν την Κυριακή την καθιερωμένη Βασιλόπιτά τους. Τυχεροί ήταν ο κ. Βαγγέλης Κομήτης, Αρχηγός του 2ου Συστήματος Προσκόπων Καβάλας, και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αλεξανδρούπολης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών, κ. Θεοφάνης Ισαακίδης, ο οποίος απευθύνοντας εγκάρδιο χαιρετισμό μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εθελοντικών φορέων, η οποία και υπαγόρευσε την φιλοξενία του Συνεδρίου.  Με το πέρας του συνεδρίου, οι Πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον κ. Ζήση Μπουρμάδη στο αξιόλογο μουσείο του Συλλόγου Καππαδοκών, με εκθέματα που συγκινούν και ξυπνούν μνήμες, που ζωντανεύουν αφηγήσεις και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην περιοχή της Καππαδοκίας.

Θερμές ευχαριστίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καππαδοκών Ν. Έβρου για την στήριξη που παρείχε στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου καθώς και στον κ. Τριαντάφυλλο Χριστόφα (Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης) για την φωτογραφική κάλυψη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Κατηγορίες:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ, ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ