Από ένα βελανίδι… ξεπήδησε μια δρυς


Τί και αν πέρασαν μέρες…(;) Η γλυκιά ανάμνηση των νοσταλγικών στιγμών που ζήσαμε τότε θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας…

Εικόνες, εμπειρίες, δράσεις, πρόσωπα, χαμόγελα, περιπέτεια, φαντασία, παιχνίδι…

100 χρόνων στιγμές ξετιλύχτηκαν στις 10 και 11 Μαΐου 2014 όταν οι πρόσκοποι της Καβάλας  έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο επιστέγασμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την συγκρότηση της 1η Ομάδας Προσκόπων Καβάλας, το 1914.

Το Σάββατο 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου έκθεση φωτογραφίας και προσκοπικών κειμηλίων από τις 11:00 έως 14:οο. Πολλοί Καβαλιώτες περνώντας για την πρωινή τους βόλτα έρχονταν αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη, να πετυχαίνουν τους εαυτούς τους ή φίλους τους σε φωτογραφίες και βιβλία της εποχής. Παράλληλα διοργανώθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα «100 χρόνια Παιχνίδι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ». Στόχος του διαγωνισμού να αναδυθεί η πολυπολιτισμικότητα που βιώνουν τα παιδιά μέσα στην κοινωνία μας.

Νικήτρια ήταν μια μικρή μας φίλη που ζωγράφισε κινεζάκια και ελληνόπουλα να παίζουν μαζί μέσα στη φύση… Κάπως έτσι, με τα παιδιά να μας δείχνουν τον δρόμο έληξε η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο προς τους πεσόντες προσκόπους της Μικράς Ασίας. Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον Δημοτικό Κήπο όπου έγινε κατάθεση στεφάνου της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Καβάλας.

Στις 11:00 της ίδιας μέρα πραγματοποιήθηκε  η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα «Φίλιππος» του Ξενοδοχείου «Airotel Galaxy» . Παρόν στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας, της ΙΜ Νεαπόλεως-Φιλίππων και Θάσου, ο Έφορος Περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κος Καβούκης Δημήτριος, Περιφερειακοί Έφοροι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Παλαιοί Πρόσκοποι, γονείς και φίλοι των προσκόπων.

Η εκδήλωση είχε επίτιμο καλεσμένο τον πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Καβάλας, κο Λυκουρίνο Κυριάκο, ο οποίος μας μίλησε για τους άδικους σφαγμούς των Προσκόπων το 1919 στις περιοχές των Σωκίων, της Κάτω Παναγιάς και του Αϊδινίου. Η ομιλία του δεν ήταν τυχαία αφού φέτος κλείσαμε τα 95 χρόνια της υπέρτατης αυτής θυσίας. Έπειτα, ο Περιφερειακός Έφορος Καβάλας  ξαναζωντάνεψε μνήμες μέσα από την χρονική εξιστόρηση της δημιουργίας της «1ης Ομάς» και κατ΄επέκταση του καβαλιώτικου προσκοπισμού.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν με το μετάλλιο «Φίλων του Προσκοπισμού» δύο άνθρωποι που έχουν συνδράμει πολύ στην εξέλιξη του Προσκοπισμού της Καβάλας, ο κος Χατζηχρήστος Θεόδωρος και ο κος Σαββουλίδης Χρήστος.

Η εκδήλωση έληξε με τον κόσμο να δημιουργεί παρέες συζητώντας τις προσωπικές τους προσκοπικές μνήμες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κατηγορίες:1o Σ/Π ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΒΑΛΑ, ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ, ΠΑΛΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΘ