Παρέλαση Προσκόπων Αλεξανδρούπολης, 28ης Οκτωβρίου 2013


Image

Με την συμμετοχή των Προσκόπων της Αλεξανδρούπολης και του Συστήματος μας, γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά του φασισμού την 28η Οκτωβρίου 1940. Πέρασαν 73 ολόκληρα χρόνια! Από εκείνο το ξημέρωμα της 28ης Οκτώβρη 1940, που η γενιά εκείνη των Ελλήνων, έβαλε έναν ακόμη κρίκο δόξας στην αλυσίδα της διαχρονικής αξιοπρέπειας αυτού του λαού! Στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδας μας θυσιάστηκαν μεταξύ των χιλιάδων Ελλήνων και πολλοί Πρόσκοποι. Έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. 

Πεσόντες Πρόσκοποι Αλεξανδρούπολης κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου 1940 – 48, σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών Προσκόπων το 1995.

Κανδηλάπτης Θεόδωρος, σκοτώθηκε στον Ιταλικό πόλεμο, 
Δρακόπουλος Ιωάννης, εκτελέστηκε από τους Ιταλούς, 
Βεκίδης Απόστολος, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, 
Βαλσαμίδης Ελευθέριος και Μουγγρίδης Γεώργιος, εκτελέστηκαν από τους Βουλγάρους,
Αρχοντής Χαράλαμπος, χάθηκε στη κατοχή, 
Μαμέλης Κώστας, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, 
Μάγγος Κώστας, σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά, 
Παπαδάκης Κώστας, εκτελέστηκε στον εμφύλιο, 
Πατσούκας Γεώργιος, Παπαδόπουλος Ηλίας του Σ. και Βαλάσης Δημήτριος, σκοτώθηκαν στον εμφύλιο.

Πηγή: Προσκοπικό Αρχείο επιμέλειας Θ. Ορδουμποζάνη.

Έτσι και σήμερα, ως ένδειξη τιμής, παρέλασαν όλα τα τμήματα στον κεντρικό δρόμο της πόλης μας όπου και καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Το Σύστημα μας είχε και την τιμητική του καθώς ήταν η σειρά του να παρελάσει με την ελληνική σημαία της Περιφερειακής Εφορίας Νομού Έβρου.

Πρόσκοποι και Λυκόπουλα του 1ου και 2ου Συστήματος Αλεξανδρούπολης κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών στον χώρο του Νεώσοικου.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ μας!

Κατηγορίες:ΠΑΛΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΘ