Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2013 η 21η Πανθρακική συνάντηση Παλαιών Προσκόπων, με τη συμμετοχή παλαιών προσκόπων της Θράκης, της Θεσσαλονίκη, της Κοζάνης και άλλων πόλεων της Βορείου Ελλάδας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παλαιών Προσκόπων καθώς και εκπρόσωπος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου ALEXANDER BEACH HOTEL και περιλάμβανε χαιρετισμούς, αντιφωνήσεις, συζήτηση για θέματα που αφορούν την Ένωση Παλαιών προσκόπων και τέλος ανάπτυξη του θέματος «150 χρόνια από την ανεύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης» από τον παλαιό Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Έβρου Θόδωρο Ορδουμποζάνη. Στη συνέχεια επακολούθησε δείπνο και ψυχαγωγική βραδιά στο ίδιο ξενοδοχείο.
«Πάρκο Προσκόπων»
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το πρωί, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, ενώ η φιλαρμονική του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, που ήρθε στη πόλη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτές, παιάνιζε εμβατήρια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες Παλαιούς Προσκόπους καφές στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ από την οικογένεια του πρόσφατα αποβιώσαντος παλαιού Προσκόπου Σταμάτη Μπράτσα.
Στις 11.00, με την παρουσία των τοπικών αρχών, της φιλαρμονικής του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, του επί σειρά ετών Δημάρχου της πόλης Τάσου Σουλακάκη, παλαιών και νέων Προσκόπων και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, στην Ανατολική είσοδο του πάρκου, η ονομασία του γνωστού και ως Πάρκου Εγνατία άλσους σε «Πάρκο Προσκόπων».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης κ. Σταύρος Μπαμπαλάς, εξιστόρησε τα γεγονότα που επέφεραν αυτό το όνομα στο πάρκο.
«Το πάρκο ξεκίνησε από τους προσκόπους του 1937 που παραλαμβάνοντας το πάρκο αυτό σε άθλια κατάσταση, αφού ήταν εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός, το καθάρισαν και φύτεψαν τα πρώτα δέντρα.
Έπειτα και με την δικτατορία Μεταξά τα σώματα των προσκόπων διαλύθηκαν, οι πρόσκοποι όμως πήγαιναν κρυφά και πότιζαν τα δέντρα και συντηρούσαν το πάρκο.
Η δεντροφύτευση συνεχίστηκε μέχρι το 1954 από τους προσκόπους, για αυτό και αφού αυτοί θεωρούνται οι δημιουργοί του πάρκου ,αρμόζει να πάρει το όνομα τους.»
Μάλιστα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης απευθυνόμενους στους παλαιούς και τους νέους Προσκόπους είπε: «Σας παραδίδουμε σήμερα αυτό το Πάρκο με την ελπίδα ότι θα το φροντίζεται όπως και τότε που το δημιουργήσατε και θα αποτελείται παράδειγμα προς μίμηση για τους συμπολίτες μας».
Μετά την τελετή επακολούθησε εκ μέρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων παρασημοφόρηση των επιζώντων προπολεμικών Προσκόπων Στέλιου Κουκουράβα, Μιχάλη Μαρτίνη, Χρήστου Γεροντόπουλου, Γρηγόρη Γρηγοριάδη και Ηλία Παπαδόπουλου. Επίσης από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων απονεμήθηκε στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, το μετάλλιο των Φίλων του Προσκοπισμού.
Οι εκδηλώσεις έληξαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο «Χάραμα» με γεύμα, ανταλλαγή αναμνηστικών και το παραδοσιακό τραγούδι του αποχωρισμού. Το νέο ραντεβού των παλαιών Προσκόπων Θράκης ορίσθηκε μετά ένα χρόνο στην Ξάνθη
Πηγές: α) Ηλεκτρονική Έκδοση εφημερίδας «Η Γνώμη»
β) Ηλεκτρονική Έκδοση εφημερίδας «Ελεύθερη Θράκη»
γ) Ιστορικό Αρχείο κου. Θεόδωρου Ορδουμποζάνη
Κατηγορίες:ΕΒΡΟΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΦΟΡΕΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ, ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ, ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ, ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.