Θερινή κατασκήνωση Προσκόπων στο Μακρυχώρι Καβάλας


4ο Σ. Ν/Π Καβάλας?5ο Σ. Α/Π Αμυγδαλεώνα

9420718950815898469

Θερινή κατασκήνωση πραγματοποίησαν οι πρόσκοποι και τα λυκόπουλα του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καβάλας και του 5ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αμυγδαλεώνα στο Μακρυχώρι στην περιοχή της Χρυσούπολης στις 3 έως 7 Ιουλίου 2013. Για πέντε συνεχόμενες μέρες πλημμύρισε το χωριό από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, από τις δράσεις τους και τα τραγούδια τους.

Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού υποδέχτηκε τα παιδιά, τα φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο. ΣΆ αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και ουσιαστικά η παραχώρηση όλης της εγκατάστασης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυχωρίου, από τους Καταδρομείς και τους τοπικούς φορείς. Ο χώρος από μόνος του είναι καταπληκτικός, γιατί είναι μια μικρογραφία δασικής περιοχής, κι ας ήταν παλιά δημοτικό σχολείο. Απλετη σκιά, επανδρωμένη κουζίνα, κτίριο που προστάτεψε τα παιδιά στην καταιγίδα, ακόμη και ο χώρος των καταδρομέων άνοιξε για να βοηθήσει με κάθε τρόπο τη διαβίωση των προσκόπων μέσα στη φύση.

Οι Δράσεις

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα παιδιά με τους βαθμοφόρους τους επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών, όπου ξεναγήθηκαν στο χώρο από την ηγουμένη η οποία τους έκανε μέχρι και το τραπέζι.

Πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας στην πλατεία του χωριού, με προσέλευση των κατοίκων του Μακρυχωρίου από τον Γιώργο Κολώνη που έστησε το «Σινεμά του  δρόμου».

Σύσσωμη η δύναμη της κατασκήνωσης εκκλησιάστηκε και κέρασε τους κατοίκους του χωριού κουλουράκια, δημιουργίες των παιδιών και προσκλήσεις για τη βραδινή πυρά λήξης.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε κτηνοτρόφο της περιοχής, όπου ήρθαν σε επαφή με κατσίκες και είχαν την ευκαιρία να αρμέξουν με το χέρι, αλλά και να μάθουν  πολλά για την εξέλιξη της κτηνοτροφίας.

Το παιχνίδι θησαυρού δεν έλειπε από τις δράσεις, όπου τα παιδιά λύνοντας γρίφους γνωρίστηκαν με τους κατοίκους και ξεναγήθηκαν στο χωριό.

Δημιουργίες των παιδιών όπως ξυλοκατασκευές με ζωγραφιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα δωμάτια των λυκοπούλων για να θυμούνται για πάντα την καταπληκτική κατασκήνωση που έζησαν στο Μακρυχώρι το 2013.

Μέχρι και γενέθλια προσκόπου γιορτάστηκαν από τους Μικρούς Εξερευνητές στο Makrihori Village (έτσι ονομάστηκε η κατασκήνωση), με μια καταπληκτική προσκοπική τούρτα που έφεραν οι γονείς του, που ξεπερνά κάθε επαγγελματία ζαχαροπλάστη.

Αρωγή και συμπαράσταση

Για να πραγματοποιηθεί η κατασκήνωση αυτή των δύο συστημάτων, που σε δύναμη άγγιξε τα 40 άτομα βοήθησαν πάρα πολλοί φίλοι από το Μακρυχώρι και την Καβάλα. Γονείς βοήθησαν στη μεταφορά χρηστικών αντικειμένων με φορτηγό, γονείς επίσης ήρθαν και επάνδρωσαν την κουζίνα μαγειρεύοντας καταπληκτικά φαγητά. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, καθάρισε τα χόρτα πριν την κατασκήνωση και πρόσφερε ό,τι μπορούσε στο να διαβιώσουν σωστά τα μέλη του ΣΕΠ στο χώρο. Επαγγελματίες της Καβάλας, όπως η Αρτοποιία  Φελλαχίδη, ο Παύλος Τρυφωνίδης, οι χονδρέμποροι Ιωαννίδης και Παρασκευαϊδης, το εθελοντικό δίκτυο «Ηλιακτίς», η Τυποχαρτική Αμυγδαλεώνα, η εταιρία με τα κοτόπουλα Σιμόπουλος Ο.Ε. από την Κεραμωτή, το κρεοπωλείο Χασάπης, το μανάβικο Φάρμα της Δημοτικής Αγοράς και το βιβλιοπωλείο Χαρτόπολις προσέφεραν πολλά τρόφιμα, κι έτσι κατάφεραν να πάνε κατασκήνωση παιδιά που είχαν οικονομικό πρόβλημα. Η βοήθεια όλου αυτού του κόσμου ήταν πολύ σημαντική για το εθελοντικό έργο των προσκόπων.

Εμπρακτο ευχαριστώ

Για να ευχαριστήσει το επιτελείο το τόσο φιλόξενο χωριό έβαψαν οι βαθμοφόροι τις κούνιες και έκαναν εργασίες αναπαλαίωσής τους, όπως καινούρια ξύλα που πρόσθεσαν. Επίσης φύτεψαν δύο καρποφόρα δέντρα στην αυλή της εκκλησίας, μία κερασιά και μια αχλαδιά. Συμβολικές κινήσεις που εκφράζουν το ευχαριστώ των βαθμοφόρων για τη φιλοξενία με την ευχή να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Η πυρά λήξης

Η πυρά λήξης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Μια γιορτή με πολλούς καλεσμένους, γιατί το χωριό πραγματικά την τίμησε, αλλά και όλους τους γονείς. Στην πυρά τραγούδησαν, έπαιξαν θέατρο με παντομίμα με τίτλο «Ο ένας πιο κουτός από τον άλλο», παρουσίασαν μέχρι και ποιήματα από το γνωστό ποίημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ ΑΝ και η βραδιά έκλεισε με συναυλία  από τους μουσικούς Ευρυπίδη Ταρασίδη, Γιάννη Βογιατζή και Γιάννη Μπερμπέρογλου.

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν εκτός από τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Εφορο Προσκόπων Στέφανο Ναλμπάντη, ο ιερέας του χωριού, ο πρόεδρος και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Μακρυχωρίου.

Κατηγορίες:4o Σ/Ν ΚΑΒΑΛΑΣ, 5o Σ/ΑΠ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ