«Νέστος – Ξάνθης»

Προσκοπικό Κέντρο «Νέστος»

Το Προσκοπικό Κέντρο Νέστος βρίσκεται στο χωριό Παράδεισος του Δ. Νέστου 17χλμ από την Χρυσούπολη, έδρα του δήμου, και 15χλμ από την Ξάνθη. Στεγάζεται στο παλιό 2/θ δημοτικό σχολείο του χωριού που έκλεισε γύρω στο 1993. Αποτελείται από 2 μεγάλες αίθουσες 90 τμ οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σε κοιτώνα και σαλοτραπεζαρία. Ο κοιτώνας έχει σήμερα 8 κουκέτες και χωράει άλλες τόσες. Η κουζίνα του πλήρως εξοπλισμένη με φούρνο και φλόγιστρα υγραερίου, σκεύη, 2 ψυγεία και επαγγελματικό νεροχύτη βρίσκεται στο χώρο της τραπεζαρίας. Στους στεγασμένους χώρους περιλαμβάνονται 2 γραφεία  20τμ τα οποία χρησιμοποιούνται ως γραφείο κέντρου και αίθουσα υλικού και εργαστήριο. Ακόμα μια μικρή αποθήκη και ο μεγάλος διάδρομος – χωλ συμπληρώνουν τα περίπου 250τμ του κτιρίου. Οι τουαλέτες βρίσκονται έξω από το κτίριο σε απόσταση 20 μέτρων και είναι  εξοπλισμένες με νιπτήρες αλλά και ντουζιέρες. Ξεχωριστά και δίπλα υπάρχει και τουαλέτα ΑΜΕΑ που κατασκευάστηκε πριν 5 χρόνια. Η πρόσβαση στο κτίριο από την κεντρική είσοδο είναι εφικτή και από ΑΜΕΑ καθώς υπάρχει ράμπα. Όλοι οι χώροι του κέντρου θερμαίνονται με σόμπες πετρελαίου και ξυλόσομπες. Ο Εξωτερικός χώρος έκτασης περίπου 6στρ. αποτελείται από ένα μεγάλο γήπεδο και άλλα 3 μικρότερα πεδία για δραστηριότητες. Φραγμένο περιμετρικά από τις 3 πλευρές το οικόπεδο με κάγκελα και από την 4η από ένα λόφο, είναι φυτεμένο με πολλά δέντρα: Πλατάνια, Καστανιές, Φτέρες, Συκιές, Πεύκα, Μουριές κ.α. Η πρόσβαση στο ΠΚ Νέστος μπορεί να γίνει μέσω του τρένου από το διπλανό χωριό των Τοξοτών (1,5χλμ) όπου βρίσκονται και τα περίφημα στενά του ποταμού Νέστου,  από το αεροδρόμιο της Καβάλας (22χλμ) και από την Εγνατία οδό στην έξοδο για Τοξότες αμέσως μετά την γέφυρα του ποταμού Νέστου.  Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για εξορμήσεις στα Τέμπη και το Δέλτα του Νέστου για αναρρίχηση, κατάβαση Νέστου με πλωτά, πεζοπορία, τοξοβολία, mountain bike, bird watching και πολλά άλλα.

ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ (ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΠΗ)
Στα ορεινά όρια του Νομού Καβάλας με το Νομό Ξάνθης, βρίσκονται τα Στενά του Νέστου. Πρόκειται για ένα αληθινό μνημείο της φύσης,που διαθέτει τόση ομορφιά και μαγεία, όση πολύ λίγες περιοχές της χώρας μας.Ο Νέστος κυλά ήσυχα σαν φίδι, κατεβαίνοντας το βουνό και ολόγυρα στις όχθες, η πλούσια βλάστηση οργιάζει. Πανύψηλα δέντρα, σπηλιές στα βράχια, παραλίες με άμμο και άγρια ζώα, συνθέτουν το σκηνικό το οποίο θαρρείς μετά από κάθε μέτρο γίνεται όλο και πιο όμορφο. Τα Στενά του Νέστου προσφέρονται για περίπατο, για μακρινή πεζοπορία, αλλά και για extreme sports που διοργανώνουν γραφεία που βρίσκονται στο χωριό Τοξότες.

ΝΕΣΤΟΣ – ΔΕΛΤΑ – ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
Ένας «θεός», όπως τον αποκαλούν ποιητικά οι ίδιοι οι Χρυσουπολιώτες, με εκπληκτική ομορφιά στα Τέμπη που βρίσκονται στα ορεινά, στον κάμπο καθώς τον διασχίζει αλλά ιδίως στο Δέλτα του Νέστου, εκεί που σμίγει τη θάλασσα.
Το Δέλτα βρίσκεται νοτιοανατολικά της Χρυσούπολης και η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη, όμως το θέαμα που αντικρίζει κανείς μόλις φτάσει, αποζημιώνει και με το παραπάνω!Οι καταπράσινες όχθες, η γαλάζια θάλασσα και οι σχηματισμοί των ρευμάτων, είναι το μοναδικό σκηνικό που η φύση δημιούργησε με μεράκι και φαντασία.Άγρια ζώα και διάφορα πτηνά, βρίσκουν καταφύγιο στο Δέλτα του Νέστου, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο σταθμό των αποδημητικών

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΟΣΕ, Tηλ. 2541022581
ΚΤΕΛ, Tηλ. 2541022684

Αεροδρόμιο Καβάλας
ΑΕGEAN Airlines, Tηλ. 2591059999-9
OLYMPIC Aiways, Τηλ. 2591059279-9
ΤΑΞΙ, Τηλ . 2541072810-9

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Κινητό: 6947425195 Αρχηγός Κέντρου Βενέδικτος Ρούσσος

ΤΗΛ. & FAX 2541076915

e – mail : broussos@hotmail.com

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.